mennyibe kerül az első síelés?

2017. január 06.
Minden évben sokan lelkesülnek fel, hogy most végre kipróbálják a síelést, laikusként azonban nem árt tudni, hogy milyen költségvonzattal jár ez a sport. Ebbe szeretnénk most egy rövid betekintést nyújtani.

mennyibe kerül az első síelés?

Dübörög a síszezon, így egyre többen kaphatnak kedvet a sport kipróbálásához. Egy nyaralás alkalmával is számos költségvonzat merülhet fel, de nézzük, milyen plusz kiadásokkal kell még számolnunk síeléskor a szállás- és útiköltségen túl.

pályabérlet – nagy különbségek

A síbérletekre számos kedvezmény igénybe vehető - például korkedvezmény -, de területtől és pályatípustól függően is eltérő árakkal találkozhatunk. A síelők.hu táblázata szerint Ausztriában és Olaszországban nagyjából 15 és 50 euró között mozognak a felnőtt napijegyek a főszezonban, Franciaország egyes pályáin pedig 60 eurós napijegyárral is találkozhatunk.

alapos felkészülés

Ha először tervezünk síelni, elengedhetetlen a megfelelő képzés az utazás előtt vagy a helyszínen. Sokat spórolhatunk, ha nem külföldi oktatáson veszünk részt, hanem már itthon egy műanyagpályán elsajátítjuk az alapokat. A gyerekeknek egy féléves, 24 órás csoportos tanfolyam nagyjából 30-40 ezer forintba kerül, míg a magánórák alkalmanként körülbelül 4 ezer forintos áron érhetők el.

bérlés vagy vásárlás?

Első síelésünk alkalmával el kell gondolkodnunk azon, hogy béreljük a sífelszerelést vagy rögtön sajáttal induljunk neki az első lesiklásnak. Az új felnőtt sílécek 70 ezer forintnál indulnak, de testi adottságainktól függően más-más lécre lehet szükségünk, amelyek ára is igen változó. A gyermeksílécek olcsóbbak, ezek ára 20 és 60 ezer forint között mozog, méret és minőség függvényében.

A következő elengedhetetlen kellék a sícipő. A felnőtt sícipők ára 50-60 ezer forintnál kezdődik, míg az alap gyermeksícipők 20 és 40 ezer forint között mozognak. A síbotok már 5 és 10 ezer forint között is megvásárolhatók, 10-20 ezerért kaphatunk sisakot és 10 ezer forint környékén beszerezhetünk síszemüveget is. A felszerelésnél persze a határ a csillagos ég, így érdemes egy profit megkérdezni, hogy mire kell odafigyelni az egyes kellékek beszerzésénél.

Mélyen a zsebünkbe kell tehát nyúlnunk, ha sífelszerelést vásárolunk, főleg, ha a fentiekhez még hozzászámolunk egy vízhatlan nadrágot és kabátot, kesztyűt, aláöltöző nadrágot és felsőt, amelyek szintén jó szolgálatot tehetnek a pályán. Lényegesen lefaraghatunk a költségekből, ha béreljük a felszerelést (az első pár alkalommal egyébként is ajánlott inkább bérelni, mint sajátot venni).Ezt érdemes még itthon megtenni, ugyanis olcsóbb megoldás lehet a külföldi kölcsönzőknél. Hazánkban egy teljes szett bérlése napi pár ezer forintból megoldható. Ha pedig sajátot szeretnénk, érdemes az apróhirdetéseket is átböngészni, a használt felszerelésekhez ugyanis kedvezőbb áron is hozzájuthatunk.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás