autóvásárlás lépésről lépésre

biztosítsd be autódat online, percek alatt, kedvezményeinkkel!
2018. június 14.
Meglátni és megszeretni: kevés olyan vásárlásunk van, amire jobban illik ez az örökzöld igazság, mint az autóra. De milyen lépések vezetnek addig, amíg a mienk lesz imádatunk tárgya? Most bemutatjuk az autóvásárlás folyamatát.

(A cikk tartalma frissült: 2020. június 10-én)

autóvásárlás lépésről lépésre

(kép forrása: pixabay)

K&H személyi kölcsön autóvásárlásra THM1: 5,9% THM2 2021. január 1-jétől: 8,1–13,8%

  • az igények felmérése: mielőtt egyáltalán körülnéznénk a piacon, mérlegelni kell saját szükségleteinket leendő autónk használatával kapcsolatban. Hányan fogják használni? Rövid, városi furikázásra vagy hosszú, országúti használatra vásároljuk? Milyen márkákban bízunk, és azon belül milyen típus felel meg leginkább az életmódunknak? Használt autók esetében érdemes rákeresni a modellekre jellemző meghibásodásokra, és mérlegelni az esetleges javíttatásukkal járó költségeket.
  • hozzáértő segítség: használt gépjármű vásárlása esetén mindenképp vigyünk magunkkal valakit. Egy hozzáértő ismerős vagy szakember azonnal kiszűri azokat a technikai problémákat, amik egy szépnek tűnő kocsit hamar használhatatlanná tudnának tenni. Az erre szakosodott cégek munkatársai akár már tízezer forintért felmérik a helyszínen a kiválasztott autót, de érdemes rászánni egy kicsivel több időt, és márkaszervízben végeztetni a vizsgálatot. Az ellenőrzéssel kapcsolatban minden esetben kérjünk írásos garanciát!
    Ha új autó vásárlásán gondolkodunk, akkor pedig már a katalógusok nézegetésének időszakában érdemes elbeszélgetni rutinosabb ismerősünkkel, aki segíthet abban, hogy merre induljunk, mire figyeljünk, milyen szempontokat helyezzünk előtérbe a választásnál. A tesztelésnél pedig igyekezzünk minél változatosabb terepeken kipróbálni a kiválasztott darabot, így hamar kiderülhet, mennyire felel meg az ízlésünknek, vezetési stílusunknak.
  • alku: amennyiben rendben van az autó műszakilag és úgy döntünk, hogy meg szeretnénk venni, jöhet az áron való alkudozás. Használt autó vásárlása szinte elképzelhetetlen áralku nélkül, de új autó esetén is érdemes lehet egy próbát tennünk, hogy milyen kedvezmények, akciók érvényesíthetők az árcsökkentés érdekében.
    Alkudjunk a teljes vételárral a zsebünkben. Általában jobb pozícióból tudnak alkudni, azok a vevők, akik azonnal ki tudják fizetni az autó vételárát szemben azokkal, akik utólag szeretnének hitelt felvenni. Ma már azonban akár online is lehet személyi kölcsönt igényelni még a vásárlás előtt, így bárki élvezheti a „készpénzes” vevők előnyét.
  • eredetiségvizsgálat: a szóbeli megállapodás után következik az eredetiségvizsgálat, amikor meggyőződhetünk arról, hogy az autó például nem lopott, vagy nem történt rajta nagyobb mértékű sérülést követő javítás (pl.: alvázcsere). Eredetiségvizsgálat kizárólag a hatóság által engedélyezett vizsgáló állomásokon történhet, ahol a Nemzeti Közlekedési Hatóság technológiáját hívják ehhez segítségül. Ezt a vizsgálatot jellemzően vagy az eladó állja, vagy felesben kell kifizetnünk. Az eredetiségvizsgálatot végző szerviznél mindig érdeklődjünk/nézzünk utána, hogy milyen dokumentumokat szükséges magunkkal vinni a vizsgálathoz! Eredetiségvizsgálat nem csak használt autók esetén szükséges, hanem gyártótól származó, járműkísérő lappal nem rendelkező, új jármű első forgalomba helyezésekor is. Sajnos azonban még a legnagyobb körültekintés és a hatósági vizsgálat elvégzése ellenére is érhetnek minket utólagos kellemetlenségek (pl. mégis kiderül, hogy a jármű lopott).
  • szerződéskötés: használt autó vásárlása esetén vannak, akik a szerződést már az eredetiségvizsgálat elvégzése előtt aláírják. Ilyen esetben természetesen rögzíteni kell a szerződésben, hogy mi történik, ha a gépjármű az eredetiségvizsgálaton nem felel meg. Ellenőrizzük, hogyan érvényesíthetők az autó szavatossági idejéhez kötődő igényeink, hiszen eltérő szabályok lehetnek érvényesek attól függően, hogy magánszemélynél, autókereskedésben vagy külföldön vettük a kocsit.
  • kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás: ahhoz, hogy a gépjárművet elhozhassuk az eladótól/szalonból, már az adásvétel napjától érvényes kötelező biztosítással kell rendelkeznünk. Ez azt jelenti, hogy a kötelező biztosításunk kockázatviselésének kezdete a szerződés aláírásának napjával essen egybe. A biztosítás megkötését igazoló dokumentum legyen nálunk az autó átvételekor, hiszen egy esetleg közúti ellenőrzésnél kötelesek vagyunk az bemutatni az illetékes szerveknek.
  • átírás: sikeres eredetiségvizsgálatot, a szerződés aláírását és a kötelező biztosítás megkötését követően lehet intézni a gépjármű átírását (a gépjármű tulajdonjogában bekövetkezett változás nyilvántartásba vételét). Az átírás során leggyakrabban az alábbi illetékeket kell befizetnünk:
    • törzskönyvi illeték
    • forgalmi engedély illetéke
    • vagyonszerzési illeték (ez alól a környezetkímélő gépkocsik tulajdonosai mentesülnek)

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás